Volg cardservices op Twitter    Volg CARD op LinkedIn    Volg CARD op Facebook
Utrecht 030 - 204 02 24 | Zwolle 038 - 423 35 36
De CARD Groep, uw complete ICT-dienstverlener

Tips om uw data tegen ransomware te beschermen

Ransomware, wat is het?

Ransomware is een overkoepelende term voor alle vormen van malware waarbij bestanden of zelfs hele computers “gegijzeld” worden. Bent u slachtoffer van ransomware, dan kunt u uw computer wellicht niet meer opstarten of u kunt niet meer bij uw bestanden omdat deze zijn versleuteld (cryptoware). Wilt u uw bestanden laten vrijgeven, dan moet u een X-bedrag betalen aan de organisatie die schuilgaat achter de ransomware.

Helaas worden steeds meer personen en bedrijven slachtoffer van ransomware. Via deze update willen we u graag informeren over deze vorm van malware én u in de gelegenheid stellen om voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Als uw computer besmet is met ransomware

  1. Is uw computer besmet met ransomware, geef dan níet toe aan de eis om geldbedragen over te maken. Doet u dit wel, dan speelt u de organisatie die achter de ransomware zit, in de kaart: juist uw betaling (en die van anderen) maakt de ransomware rendabel.
  2. Wat u dan wel moet doen? Neem contact op met ons. Leg ons uw vraag of probleem voor.
  3. Maakt u altijd een back-up? Neem deze dan mee als u bij ons langskomt. Of zorg voor gegevens van uw online back-up.

Komt ransomware ook op Mac voor?
Ook op uw Apple-apparaten kunt u geconfronteerd worden met ransomware. Wel zien we dit minder vaak gebeuren dan op Windows-apparaten. Maar ook voor Mac-gebruikers geldt: voorkomen is beter dan genezen!

 

Ransomware voorkomen

Uw computer kan met ransomware besmet raken doordat u bijvoorbeeld een e-mail ontvangt met een geïnfecteerde bijlage. Controleer uw e-mail en eventuele bijlages dus altijd goed voordat u deze opent en klik niet zomaar op linkjes. Helaas kan uw computer ook besmet raken als u (per ongeluk) een geïnfecteerde advertentie op een website aanklikt.

1. Back-up, back-up en nog eens back-up!
In dit digitale tijdperk hoeven we het belang van back-ups hopelijk niet te benadrukken. Juist in geval van een ransomwarebesmetting kan een back-up uw redding betekenen. Neem contact met ons op, zodat wij u een passend pakket aan maatregelen kunnen bieden om de kans op ransomware te verkleinen en/of de hersteltijd in geval van besmetting tot een minimum te beperken.

2. Hou de beveiligingsupdates van uw besturingssysteem en applicaties actueel
Uiteraard moet u er hierbij voor zorgen dat uw belangrijkste applicaties na een update geen problemen gaan opleveren voor uw werkprocessen. Twijfel? Vraag ons om vrijblijvend advies!


3. Zet de beveiliging van uw firewall hoger
Let hierbij wel op dat uw reguliere werkprocessen niet geblokkeerd worden. Twijfelt u? Bespreek uw vraag met onze consultants, wij stellen graag het juiste pakket aan maatregelen voor u op.

Tip voor Mac: via Systeemvoorkeuren → Beveiliging & Privacy kunt u kiezen welke gedownloade programma's door uw Mac worden toegestaan om te installeren. Door deze op de optie “Mac App Store” te zetten, zet u de ingebouwde Mac-beveiliging op scherp.CARD Services is Sophos-partner
Sophos is een vooraanstaande, wereldwijde organisatie op het gebied van netwerk- en eindgebruikersbeveiliging.

Heeft u nog vragen?
Neem gerust contact met ons op via www.cardservices.nl/contact.Apple Premium Service Provider      Apple Consultants Network      FileMaker Business Alliance Reseller (FBA)      JAMF Software      Microsoft Partner

Wanneer u geen prijs stelt op het ontvangen van de nieuwsbrief,
klik dan hier en u wordt verwijderd uit het e-mailbestand.

CARD Services: Apple reparatie, support en consultancy CARD Solutions: Internet, Apps en FileMaker ontwikkeling